.

מיכאל פינקלשטיין

קלינאי תקשורת

קול | הגייה | תפקודי-פה

Academy of Orofacial Myofunctional Therapy

תחומי-טיפול

 

קול

 

צרידות היא התופעה הבולטת והמפריעה ביותר לאנשים עם הפרעות-קול וליקיריהם. אולם, הפרעות קול-יכולות להתבטא גם במאמץ קולי, התעייפות לדבר, צורך בכחכוח רב, שבירות קול / טון, תחושה חוסר-אוויר או תחושה שאופי-הדיבור אינו מתאים למגדר או למבנה-הגוף של הדובר. לרוב, במקרים כאלה אבקש ביקורת של רופא אא"ג בכדי לקבל מידע על מצב מיתרי-הקול. יש חשיבות להבין מה גרם לאותה הפרעת קול:

  • קשיים על רקע תפקודי: נטייה לצעקות, דיבור רם או שימוש במאמץ קולי מוגזם;
  • קשיים על רקע אורגני: שיתוק מיתר-קול, מיתרי קול מודלקים, סרטן בגרון וכו';
  • קשיים על רקע רגשי: עלול להיגרם כתוצאה מדיכאון, מתח רב או ארוע רגשי מאוד מסעיר.

בהתאם למידע המתקבל מהרופא, מהאנמנזה וממאפייני הפקת-הקול - נתאים את השיטה הטיפולית.

 

הידעת?

במידה וצרידות נמשכת לפחות שבועיים ברצף, רצוי להבדק ע"י רופא אא"ג.

 

 

הגייה ומובנות-דיבור

 

שיבושי-הגייה מתבטאים בשיבוש של צלילים מסוימים: ש', ס', צ', ל',ז' וכו'. השיבושים העיקריים מתבטאים בהשמטה מלאה של הצליל (כדור > דור), החלפה של צליל אחד באחר (שעון > סעון) או בדמיון להגה-המטרה אך בשיבוש הגייתו המדוייקת.

לאחר אפיון אופי-השיבוש נבחן אם יש יכולת לשמוע את ההבדל בין השיבוש להגה-המטרה. אם פה הקושי, נתחיל לעבוד על אבחנה שמיעתית. אם אין, נעבוד על היכולת המוטורית בפה, המקשה על הגיית-הצליל.

לעיתים, כל הדיבור אינו ברור מבלי שמצליחים לאפיין בדיוק את השיבוש. בדרך-כלל הוא נשמע מהיר ומרוח. בטיפול ננסה לאפיין את הקושי, נבחן אם יש קשיים נוספים בתפקודי-הפה וניתן עוגנים לדיבור ברור יותר.

 

הידעת?

טיפולי הגייה ומובנות-דיבור אינם מיועדים לילדים בלבד. גם מבוגרים יכולים לשפר את יכולת ההגייה שלהם.

 

 

תפקודי-פה

 

דחיקת-לשון

מדובר במצב בו הלשון נדחפת אל השיניים. הדבר יכול להתבטא בדיבור, בבליעה ובמנוחה. רוב האנשים אינם מודעים דיים לתופעה ומגיעים לאחר שהם מחליטים לעבור יישור-שיניים ביוזמת האורטודנט.

 

אירופגיה

או בעברית "בליעת אויר". מתבטא בעיקר ביתר גזים.

 

ריור

יכול להיות במצב בו הרוק ניגר החוצה או שיש ריבוי בליעות-רוק קולניות. ישנם אנשים אשר, אצלם זה קורה כל הזמן; ואילו אצל אחרים, רק כאשר הם מרוכזים בפעילות מורכבת (למשל צביעה או גזירה) או בהיסח-הדעת.

 

מבנה-פנים

מבנה הפנים שלנו מושפע מפעילות שרירי-הפנים, המפעילים לחץ על העצמות. ישנם מגוון דפוסי-פנים המאפיינים אנשים עם קשיים בתפקודי-פה. המבנה שכיח ביותר הינו פנים אדנואידלי, כלומר: פנים מאורכים וצרים. אם את/ה חושב/ת, כי לילדך יש מבנה-פנים מסוג זה, ייתכן וניתן לסייע לו ע"י טיפול התנהגותי אצל קלינאי תקשורת. מבנה הפנים משפיע ומושפע מן התפקוד, לכן תהיה לכך השפעה על נשימה, שינה, נחרה וכיו"ב.

 

בעיות-משנן / ליקויי-סגר

על פי רוב ניתן לומר, כי תופעה זאת מתקיימת בכל פעם ששמים לב למבנה-שיניים בעייתי. באופן יותר מפורט, במצבים הבאים עולה חשד לקושי בתפקודי-פה: שיניים עליונות מוטות קדימה, שיניים עליונות מכסות יתר על המידה את התחתונות, מרווח גדול בין השיניים הקדמיות העליונות והתחתונות, שיניים צפופות, מבנה שיניים עליונות דמוי V וכדומה.

 

הידעת?

תפקודי-פה מתבטאים במגוון-צורות, לדוגמא: קושי בליקוק-גלידה, קושי להתנשק, קושי לנפח בלון, קושי בבליעת-כדורים, לעיסה ובליעה רועשות או בלתי אסתטיות, כאבים במפרק הלסת ועוד.

 

 

אתם מוזמנים להתרשם מחוויותיי המקצועיות בעמוד הפייסבוק שלי: 

 

פרטים ליצירת-קשר

מיקום: נורדאו 29, פתח תקווה, ישראל

2018-03-01 10:30 - 2018-03-01 16:00

מיקום: היבנר 24, פתח תקווה, ישראל

2018-03-01 10:30 - 2018-03-01 16:00

מיכאל פינקלשטיין

קלינאי תקשורת

קול | הגייה | תפקודי-פה

ליצירת-קשר ניתן להשאיר פרטים:

נבנה באמצעות מערכת דפי הנחיתה של רב מסר

.